Skriftstørrelse:
- 1 2 3 + Font size

Klik for at skifte skriftstørrelse

Redskaber
Søg
.
Services

Nyrecellekræft


Nyrerne er rensningsanlæg for blodet. De sidder på højde med underkanten af ribbenene på hver sin side af rygraden. En nyre er cirka 10 cm lang, 6 cm bred og 3 cm tyk og vejer cirka 150 gram. Nyrecellekræft er den mest almindeligt forekommende form for nyrekræft hos voksne, og den udgør cirka 85 procent af nyrekræfttilfældene. Sygdommen rammer oftest personer over 60 år. Nyrekræft er dobbelt så udbredt hos mænd som hos kvinder.

Symptomer og diagnose
De mest almindelige symptomer ved nyrekræft er blod i urinen, ondt i ryggen eller i siden, smerter eller oppustethed i maven, feber, vægttab, nedsat appetit og udpræget træthed.
 
Årsager
Rygning er en væsentlig risikofaktor. Rygere har dobbelt så stor risiko for at blive ramt af nyrecellekræft i forhold til ikke-rygere. Andre risikofaktorer er overvægt, langvarigt brug af smertestillende lægemidler samt dialyse.

Behandling
Behandlingen af nyrecellekræft afhænger af sværhedsgraden og patientens almene helbredstilstand. Kirurgi er den mest almindelige behandlingsmetode ved nyrecellekræft. Metoden er især effektiv, når hele forekomsten af kræft kan bortopereres – det vil sige, inden den har spredt sig ud over nyren. Strålebehandling anvendes primært for at milde symptomer fra metastaser i knoglerne.

Immunologisk behandling anvendes sommetider, når kræften har spredt sig, men metoden har kun virkning hos få patienter. Cytostatika anvendes i enkelte tilfælde, men nyrekræft er som regel meget modstandskraftig over for denne behandlingsmetode

Målrettet behandling er en ny behandlingsform, der går mere direkte efter tumorcellerne. Behandlingen hæmmer tumorcellernes vækst og forhindrer dannelsen af de nye blodkar, der er nødvendige for tumorens vækst.