Skriftstørrelse:
- 1 2 3 + Font size

Klik for at skifte skriftstørrelse

Redskaber
Søg
.
Services

Leverkræft


Primær leverkræft er en alvorlig form for kræft, men den forekommer relativt sjældent i Danmark og de øvrige nordiske lande. I den vestlige verden er det primært personer over 65 år, der rammes af denne sygdom.

Leveren vejer cirka 1,5 kilo og er menneskets største kirtel. Den producerer de stoffer, vi behøver for at nedbryde føden, og et af disse stoffer er galde, der opbevares i galdeblæren. Leveren er også nødvendig for kroppens vitamin- og hormonomsætning samt koagulering af blodet. Derudover har leveren vigtige afgiftende funktioner. Leveren kan gendanne sig, og den har en stor reservekapacitet. Dens store reservekapacitet gør det dog svært at opdage sygdomme i leveren. Symptomerne ved leverkræft kan være svage og først opstå på et sent stadie i sygdomsforløbet.

Symptomer og diagnose
De mest almindelige symptomer på leverkræft er kvalme og en følelse af ubehag i maven, appetitløshed, feber og vægttab. Sommetider kan der også mærkes nogle hårde knolde på højde med leveren. Der kan også forekomme smerter ved det højre skulderblad, og hvis tumoren er vokset, så den lukker galdegangene, kan der forekomme gulsot.

Årsager
Levercirrose (skrumpelever) og leverbetændelse forårsaget af Hepatitis C er almindelige årsager til leverkræft. Anabolske steroider og vise opløsningsmidler anses også for at kunne øge risikoen for primær leverkræft.

Behandling
Hvis tumoren er begrænset til en del af leveren og ikke har spredt sig, kan en operation komme på tale. Under operationen fjernes tumoren og det omkringliggende levervæv. Af andre behandlinger kan nævnes den såkaldte radiofrekvensablation, der indebærer, at der indsprøjtes ethanol i tumoren. I visse svære tilfælde er transplantation det eneste behandlingsalternativ.

Målrettet behandling en ny behandlingsform, der retter sig mere direkte mod tumorcellerne. Behandlingen hæmmer tumorcellernes vækst og forhindrer dannelsen af de nye blodkar, der er nødvendige for tumorens vækst.

Valget af metoden til behandling af metastaser i leveren afhænger af, hvilken type kræft, der har forårsaget metastaserne. Cytostatika og strålebehandling anvendes sjældent. Derimod anvendes der en række andre metoder som laserbehandling, radiofrekvensbehandling, stereotaktisk stråleterapi og kryobehandling.