Skriftstørrelse:
- 1 2 3 + Font size

Klik for at skifte skriftstørrelse

Redskaber
Søg
.
Services

Erektionsproblemer


Erektionsproblemer kan optræde når som helst i voksenlivet, men risikoen øges med alderen. Erektil dysfunktion (ED) betyder vedvarende eller gentagende manglende evne til at få eller opretholde tilstrækkelig erektion til seksuel aktivitet. Erektionsproblemer opdeles i sværhedsgraderne mild, moderat og svær.

Symptomer og diagnose
Symptomerne på ED kan variere meget. En del mænd oplever, at deres erektion ikke er så hård som tidligere. Andre oplever, at det tager længere tid at få erektion, og at det er vanskeligt at opretholde den tilstrækkeligt længe til at gennemføre et samleje.

Årsager
Der er mange faktorer og sygdomme, der kan medføre ED. Erektionsevnen kan forbedres, når disse sygdomme behandles. Livsstil, alder, højt blodtryk, depression og neurologiske sygdomme er almindelige bagvedliggende medicinske årsager.

Behandling
I dag findes der flere effektive behandlingstyper med forskellige virkninger. Det betyder, at de allerfleste kan blive hjulpet med deres erektionsproblemer.

PDE5-hæmmere er et receptpligtigt lægemiddel i tabletform. Tabletterne virker kun ved seksuel stimulation og gør det nemmere for blodårerne i penis at udvide sig, hvorefter den øgede blodtilstrømning gør det muligt at få erektion. PDE5-hæmmere må ikke tages sammen med lægemidler, der indeholder nitrater (fx nitroglycerin mod brystsmerter).

Apomorfin er et receptpligtigt lægemiddel i tabletform, som virker mod erektionsbesvær ved at påvirke den del af hjernen, der styrer seksualdriften. Injektioner med prostaglandin, som er et middel med stærkt blodkarudvidende egenskaber, er et alternativ til tabletbehandling. Uretral behandling – ud over som injektioner kan prostaglandin også tages ved hjælp af en uretalstift, der føres ind i urinrøret med en applikator.

Hormontilskud – i nogle tilfælde skyldes erektionsbesværet et alt for lavt testosteronniveau, og behandling med et testosteronpræparat genopretter sædvanligvis erektionsevnen. Vakuumpumper skaber et undertryk omkring penis, som derfor fyldes med blod. Kirurgisk behandling – i dag fås der forskellige slags proteser, som kan erstatte den normale erektionsevne. Det er dog oftest den sidste behandlingsmulighed, som først kommer på tale, når alle andre behandlingsalternativer er afprøvet.

Seksualrådgivning – hvis fysiologiske årsager til erektionsproblemerne er udelukket, kan det undertiden hjælpe at tale med en seksualrådgiver eller terapeut.