Skriftstørrelse:
- 1 2 3 + Font size

Klik for at skifte skriftstørrelse

Redskaber
Søg
.
Services

Akne


I puberteten ændres kroppens hormonbalance, og kønshormonerne øger talgproduktionen i talgkirtlerne. Herved opstår der hudorme (små propper af talg/fedt), der sammen med tilstedeværelsen af en bakterie fremkalder akne (bumser).

Huden hos teenagere kan som følge af den øgede talgproduktion få et fedtet udseende og kan føles fedtet. Den type akne, der opstår i teenageårene, kaldes akne vulgaris.

Symptomer og diagnose
Akne vulgaris – den mest almindelige type af akne – optræder typisk som små røde, pusfyldte bumser. Men man kan også få store, ømme knuder eller cyster dybere i huden. De kan være hævede og smertefulde.

Akne forekommer oftest i ansigtet, hvor der er mange hårsække med små, fine hår og talgkirtler, men akne kan også optræde på brystet og på ryggen.

Hvis du konsulterer din praktiserende læge på grund af akne, undersøger lægen huden og spørger til dine symptomer og starter behandling. I visse tilfælde giver lægen en henvisning til hudlægen.

Årsager
Arveanlæggene har en vis betydning for om en person får akne. Hvis den ene – eller begge - forældre havde akne i svær grad i teenagealderen, er der større risiko for, at barnet også får svær akne.

Der er ingen videnskabelige beviser for, at akne forværres af for eksempel at spise chokolade eller stærkt krydret mad. Fede ansigtscremer og -olier bør undgås, fordi de kan lukke for talgkirtlernes åbning og derved forværre aknen.

Behandling
De fleste typer af akne kan behandles. Ofte benyttes lokale midler (gel og creme) – men tabletter kan også benyttes eller indgå i en kombinationsbehandling. Du skal søge læge hvis du ønsker at få den bedst mulige behandling af din akne.

Det er vigtigt at spørge din læge, hvis du er usikker på behandlingslængden eller doseringen. Hvis du ikke overholder behandlingen, får du ikke det bedste resultat.

Som hovedregel gælder, at det er vigtigt ikke at holde op for tidligt med at bruge lægemidlet, fordi virkningen først slår rigtigt igennem efter 4-6 uger.