Skriftstørrelse:
- 1 2 3 + Font size

Klik for at skifte skriftstørrelse

Redskaber
Søg
.
Services

Primær pulmonal hypertension


Pulmonal hypertension er en alvorlig sygdom, der medfører forhøjet blodtryk i lungekredsløbet (blodomløbet i lungerne). Det er en sjælden sygdom, der typisk begynder i 20-40 års alderen og rammer flere kvinder end mænd. Pulmonal hypertension er stadig en relativt ukendt sygdom, og den er vanskelig at diagnosticere, hvilke kan medføre, at behandlingen ofte først sættes ind på et senere stadie.

Symptomer og diagnose
Symptomerne er i begyndelsen oftest diffuse med en fornemmelse af forringet kondition og åndedrætsbesvær ved anstrengelse. Senere i forløbet bliver åndedrætsbesværet ved anstrengelse mere udtalt. Svimmelhed ved anstrengelse kan være et alvorligt symptom, og det samme gælder tegn på nedsat iltoptagelse (blålige læber eller fingerspidser).

Årsager
Fremkomsten og udviklingen af pulmonal hypertension afhænger af flere faktorer, men den faktor, der direkte udløser de sygelige forandringer i lungernes blodkar, kan ikke altid identificeres med sikkerhed. Arvelighed spiller en vis rolle, men i nogle tilfælde kan årsagen ikke identificeres.
 
Pulmonal hypertension kan sommetider være forbundet med en anden sygdomstilstand og opstå i sammenhæng med visse reumatologiske sygdomme – fx bindevævssygdommen sklerodermi og SLE, der er en inflammatorisk, autoimmun sygdom med symptomer for eksempel i huden, leddene, blodet, nyrerne og centralnervesystemet.

Behandling
Sygdommen behandles med lægemidler, der sænker blodtrykket i lungearterien, hvilket medfører, at hjerte ikke behøver at arbejde så hårdt. Den forbedrede blodcirkulation fører til bedre iltoptagelse i kroppen og mindre belastning af hjertet, hvilket igen betyder, at hjertet kan arbejde mere effektivt.